Testy, recenzie, skúsenosti a porovnania

Tlakový hrniec – Ako vybrať ten najlepší

[INSERT_ELEMENTOR id=“1832″]

V poslednej dobe sa znova začalo rozprávať o tlakovom varení, o metóde, ktorá dokáže skrátiť čas prípravy jedla aj o niekoľko hodín. Túto metódu prípravy jedla začali vo veľkom propagovať špičkoví šéfkuchári. Začali rozprávať o jej výhodách.

 V minulosti bolo používanie tlakových hrncov bežné a často používané. Spomínam si, keď som bol malý, sme mali doma papiňák, ktorý dostali moji rodičia ako svadobný dar. Rovnako si spomínam, že ako dieťa som sa ho bál, lebo veľmi syčal, parilo sa z neho, praskalo v ňom. Jednoducho pre malého chlapca niečo strašidelné. Môj strach bol ale opodstatnený. Jedného krásneho dňa sa stala nehoda a mali sme šošovicu po celej kuchyni. Zaujímavé je, že moji rodičia si z toho nerobili ťažkú hlavu, neporiadok upratali, otec povymieňal tesnenia a ventil a varia v tom staručkom tlakovom hrnci dodnes.

Staré tlakové hrnce boli vyrábané z hliníka

Ako sa vraví vývoj nezastavíš a toto platí aj o vývoji tlakových hrncov. Súčasné moderné tlakové hrnce sú oveľa bezpečnejšie aj vďaka používaniu kvalitnejších materiálov, tesnení a ventilov s pridaním poistných ventilov.

Ako funguje tlakový hrniec?

Pre pochopenie funkčnosti tlakového hrnca nie je potrebné mať diplom z fyziky. Tlakový hrniec je vlastne hrniec s utesnenou a uzamykateľnou pokrievkou s ventilom, ktorý kontroluje a udržuje požadovaný tlak v nádobe (0,7 až 1 bar). Pri ohreve vody v hrnci vzniká para, ktorá zvyšuje tlak vo vnútri hrnca a vzniknutý tlak zvyšuje bod varu vody zo 100°C na cca. 120°C.

Vďaka uzamykateľnej pokrievke neuniká para a zabezpečuje, aby jedlo zostalo vláčne a jemné. To má za dôsledok, že nám neunikajú z hrnca všetky arómy a chute. Naopak, dostávajú sa do pripravovaného pokrmu. Chuť jedla bude jednoznačné výraznejšia.

Tým, že vo vnútri hrnca sa jedlo pripravuje pri vyššej teplote a pod stálym pôsobením tlaku sa skracuje predovšetkým doba prípravy pokrmov. Napríklad silný mäsový vývar aj so zeleninou pripravíte za 80 minút namiesto 3 hodín. Sušenú fazuľu, ktorú ani nemusíte pred varením namáčať 12 hodín, v tlakovom hrnci je zvyčajne hotová do jednej hodiny.

Ako si vybrať tlakový hrniec

Existujú dva hlavné druhy tlakových hrncov. Elektrické alebo klasické určené pre varenie na sporáku, resp. varnej doske. 

Elektrické tlakové hrnce kontrolujú automaticky teplotu a tlak. Týmto robia varenie jednoduché, takmer bez toho aby ste pohli čo i len prstom. Ovládanie je užívateľsky prívetivé, jednoduché a dalo by sa povedať, že ho zvládne i dieťa. Veľa elektrických tlakových hrncov ponúka ja prídavné funkcie ako napríklad: odložený štart, časovač, rôzne varovné signalizácie, ale rovnako ich viete použiť aj na pomalé varenie či ako parný hrniec na prípravu ryže.

Kvalitné klasické tlakové hrnce sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele. Často krát majú hrubé steny a dvojité dno, ktoré napomáha k rovnomernej distribúcii tepla aby tlak vo vnútri stúpal rovnomerne. Bývajú spravidla teplejšie a vytvárajú vyšší tlak ako elektrické tlakové hrnce, čo umožňuje rýchlejšie varenie. Keďže je zdroj tepla používaný na verenie externý (zo sporáku alebo varnej dosky) je potrebné varenie sledovať a manuálne nastavovať intenzitu varenia, resp. teploty aby sa udržiaval požadovaný tlak.

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý treba zohľadniť pri výbere je objem hrnca. Treba brať do úvahy, že tlakový hrniec môžete naplniť maximálne do 2/3 jeho objemu, resp. pri  varení pokrmov ktoré zvyknú zväčšiť svoj objem (ryža, bulgur, tarhoňa) sa smie naplniť len do 1/2 objemu. Pokiaľ žijú v domácnosti 2 ľudia určite bude stačiť ten najmenší s objemom 2,5 litra. Pre rodiny s deťmi určite odporúčam vybrať tlakový hrniec s väčším objemom. Existujú dokonca aj viac ako 8 litrové.

Tlakový hrniec je určený na rýchle a jednoduché varenie. K jednoduchému vareniu by sme mohli zaradiť aj manipuláciu s hrncom. Je dôležité, aby ste pri kúpe preverili, aké držadlá má Váš vybraný hrniec. V závislosti od objemu stúpa aj samotná hmotnosť hrnca a keď si k tomu prirátate aj hmotnosť jedla, ktorá sa pripravuje vo vnútri, zistíte, že je viac než dôležité mať možnosť poriadne uchytiť a preniesť hrniec bezpečne bez rizika. Úchyty by mali byť dostatočne veľké a pevné, aby ste mali istotu dobrého úchopu. Čo sa týka materiálu z akého sú vyrobené, tak v drvivej väčšine sú plastové. Dobrý výrobca ich robí z kvalitného tepelne odolného plastu. Aj napriek tomu nikdy nedávajte hrniec do rúry. Okrem rukoväte si zničíte aj všetky tesnenia a ventil.

Zorientovanie sa na trhu pri tom veľkom množstve ponúkaných tlakových hrncov nemusí byť práve najjednoduchšie. Dám Vám jeden tip, vďaka ktorému oddelíte zrno od pliev. Dobrý výrobca zabezpečuje náhradné diely na svoje výrobky, takže nebude absolútne žiaden problém kúpiť si napríklad nové tesnenie alebo ventil a vymeniť ich za opotrebované. Počiatočná investícia bude síce vyššia ale tieto typy hrncov nie sú kupované na krátku dobu. Jeden hrniec Vám pri správnom používaní a starostlivosti vydrží aj do konca života. Ako príklad uvediem, tak ako na začiatku článku, mojich rodičov, ktorí používajú svoj staručký hliníkový tlakový hrniec už cez tridsať rokov a ešte stále vedia zohnať náhradné diely.

Aby som bol konkrétny, tak vám napíšem aj konkrétnych, tradičných výrobcov, ktorí majú dlhoročné skúsenosti s ich výrobou.

Spoločnosť WMF – nemecký výrobca značkového kuchynského vybavenia, ktorý pôsobí na trhu už slušných 160 rokov. Všetky tlakové hrnce sa vyrábajú z vysoko leštenej nerezovej ocele, ktorá sa veľmi ľahko udržiava. Dno všetkých tlakových hrncov od WMF je vhodné na všetky typy sporákov vrátane indukcie, rýchlo vstrebáva teplo a rovnomerne ho rozvádza pri varení. Výrobca ponúka predĺženú trojročnú záruku. V ponuke vyrábajú hrnce s objemom od 2,5 do 8,5 litra. Hrnce umožňujú nastavovať teplotu varenia v rozmedzí 110 až 119 °C. tlakové hrnca automaticky uvoľňujú paru, tak sa netreba báť pretlaku pri otváraní hrnca.

Tieto hrnce sa pohybujú v cenovej relácii od 135€. Viac sa môžete dozvedieť tu

Spoločnosť SILIT – nemecká firma pôsobiaca na trhu od roku 1920. Nakoľko patrí do skupiny WMF, nie je sa čomu diviť, že vyrábajú kvalitné tlakové hrnce. Tieto tlakové hrnce majú komerčné označenie SICOMATIC. Sú vyrobené z nerezovej ocele opláštenej keramickým povrchom. Vďaka tejto povrchovej úprave je hrniec veľmi odolný proti poškriabaniu. Firma si tak stojí za svojou povrchovou úpravou, že poskytuje 30 ročnú záruku proti poškriabaniu, ďalej zaručuje minimálne 10 ročnú dostupnosť náhradných dielov a rovnako ako WMF poskytuje 3 roky záruku na hrniec ako celok.

Hrnce sa predávajú s objemom od 2,5 litra po 6,5 litra. Môžete si vybrať aj farebné prevedenie. V ponuke je červená, oranžová, zelená antracitová alebo klasická strieborná. Hrnce sú vybavené automatickým uvoľňovaním pary, bezpečnostnou poistkou proti samovoľnému otvoreniu. Veko dokonca zobrazuje aj zvyšný tlak nachádzajúci sa vnútri hrnca.

Hrnce sú vhodné na všetky typy sporákov vrátane indukcie.

Tieto hrnce sa pohybujú v cenovej relácii od 139€ Viac sa môžete dozvedieť tu

Prestige –  spoločnosť z Veľkéj Británie pôsobí na trhu z kuchynskými potrebami už vyše 50 rokov. Na svoje výrobky poskytuje doživotnú záruku.

Tlakové hrnce od tohto výrobcu sú vhodné na všetky typy sporákov vrátane indukcie. Je možné nastaviť dve úrovne tlaku v hrnci. 55kPa na pomalšie varenie a 83kPa na rýchle varenie. Tlak dokážete regulovať pomocou ventilu.

Ceny tlakových hrncov značky Prestige sa pohybujú od 79€. Viac sa môžete dozvedieť tu.

Okrem vyššie spomínaných výrobcov, vyrába dobré a kvalitné hrnce v aj Tefal. Tie si môžete pozrieť tu.